Voorbeschouwing eerste speeldag Premier League Darts 2014

Voorbeschouwing eerste speeldag Premier League Darts 2014

Donderdagavond is het weer zo ver, de avond waar mening dartsliefhebbers naar uit hebben gekeken: de start van de Premier League Darts 2014. De eerste speelstad die het rondreizende dartscircus aandoet is Liverpool. In de Echo Arena worden vijf wedstrijden gespeeld over best of 14 legs. Nederland is met vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld en de regerend Premier League Darts- en wereldkampioen Michael van Gerwen vertegenwoordigd op het grootste indoor sportevenement in het Verenigd Koninkrijk. Namens Schotland zullen Robert Thornton en de twee verliezend WK-finalisten Gary Anderson (2011) en Peter Wright (2014) aantreden. Simon Whitlock zal de Australische eer verdedigen op dit toernooi. Voor het eerst sinds de oprichting van de Premier League Darts in 2005  zijn de Engelsen in de minderheid. Met Phil Taylor, Adrian Lewis, Dave Chisnall en Wes Newton zijn er ‘slechts’ vier darters met de Engelse nationaliteit. 

mvg

Net als bij de voorgaande editie spelen alle darters eenmaal tegen elkaar, na de ‘heenronde’ verlaten de nummers negen en tien de competitie en spelen de nummers één tot en met acht nog een keer tegen elkaar. De beste vier gerangschikten na vijftien speelrondes plaatsen zich voor de play-offs die op 15 mei in The O2-Arena te Londen worden gespeeld. 

Premier League Darts 2014 – Data’s en speelsteden

Speelronde

Datum

Speelstad

Speeldag 1

6 feb

Echo Arena, Liverpool

Speeldag 2

13 feb

BIC, Bournemouth

Speeldag 3

20 feb

Odyssey Arena, Belfast

Speeldag 4

27 feb

SSE Hydro, Glasgow

Speeldag 5

6 mrt

Westpoint Arena, Exeter

Speeldag 6

13 mrt

Capital FM Arena, Nottingham

Speeldag 7

20 mrt

First Direct Arena, Leeds

Speeldag 8

27 mrt

The O2, Dublin

Speeldag 9

3 apr

Motorpoint Arena, Cardiff

Speeldag 10

10 apr

Motorpoint Arena, Sheffield

Speeldag 11

17 apr

GE Gas & Oil Arena, Aberdeen

Speeldag 12

24 apr

Phones 4u Arena, Manchester

Speeldag 13

1 mei

NIA, Birmingham

Speeldag 14

8 mei

Metro Radio Arena, Newcastle

Speeldag 15

15 mei

The Brighton Centre

Play-Offs

22 mei

The O2, London 

Prijzengeld

 Resultaat

 Prijzengeld

Winnaar

£150,000

Runner Up

£75,000

Halvefinalist

£55,000

5e plaats

£45,000

6e plaats

£40,000

7e plaats

£35,000

8e plaats

£30,000

9e plaats

£20,000

10e plaats

£15,000

Uitzendschema

De eerste speeldag zal rechtstreeks worden uitgezonden door RTL 7. De wedstrijden zijn zowel via de televisie als de live steam van RTL 7  Darts te volgen. Door de uitzendrechten op de Europa League is de Nederlandse mannenzender niet in staat elke speelavond uit te zenden. In het onderstaande overzicht is terug te vinden wanneer de uitzending live op de televisie te zien is. Alle partijen worden via de stream uitgezonden.

donderdag 6 februari ? Liverpool – 20.00 uur live

donderdag 13 februari ? Bournemouth – 20.00 uur live

donderdag 20 februari ? Belfast – 23.30 uur samenvatting

donderdag 27 februari ? Glasgow – 23.30 uur samenvatting

donderdag 6 maart ? Exeter – 20.00 uur live

donderdag 13 maart ? Nottingham – 23.30 uur samenvatting

donderdag 20 maart ? Leeds – 23.30 uur samenvatting

donderdag 27 maart ? Dublin – 20.00 uur live

donderdag 3 april ? Cardiff – 23.30 uur samenvatting

donderdag 10 april ? Sheffield – 23.30 uur samenvatting

donderdag 17 april ? Aberdeen – 20.00 uur live

donderdag 24 april ? Manchester – 23.30 uur samenvatting

donderdag 1 mei ? Birmingham – 23.30 uur samenvatting

donderdag 8 mei ? Newcastle – 20.00 uur live

donderdag 15 mei ? Brighton – 20.00 uur live

donderdag 22 mei ? Londen (finaledag) – 20.00 uur live

Speelschema & voorbeschouwing

Dave Chisnall – Robert Thornton
Peter Wright – Wes Newton
Raymond van Barneveld - Gary Anderson
Phil Taylor - Michael van Gerwen
Simon Whitlock – Adrian Lewis

Dave Chisnall – Robert Thornton

Het toernooi wordt geopend door Dave Chisnall en Robert Thornton. Beide mannen speelden eerder al dertien keer tegen elkaar, waarvan zeven ontmoetingen werden gewonnen door Chizzy. Echter werden de twee enige wedstrijden op TV gewonnen door de Schot. Chisnall is één van de twee debutanten deze jaargang. De Engelsman ontving van de PDC een wildcard vanwege zijn finaleplaats op de World Grand Prix. De prestaties na dit toernooi lieten echter te over. Op de Masters, Grand Slam of Darts, Players Championship Finals, World Darts Championship en de German Darts Championship verloor hij zijn eerste wedstrijd, alleen op de Dutch Darts Masters 2013 wist hij de eerste ronde te overleven. Chisnall zal aan de bak moeten om te voorkomen dat hij net als Mark Webster in 2011 roemloos op de laatste plaats eindigt. The Thorn eindigde vorig jaar in zijn debuutjaar op een zeer verdienstelijke vijfde plaats. De Schot kende een ietswat telleurstellend WK, na een uitstekende tweede ronde tegen Kyle Anderson verloor hij in de achtste finales met 1-4 van Wes Newton. Gelukkig voor Thornton was deze nederlaag niet fataal voor een wildcard voor dit toernooi. Tussen de Premier League avonden door moet The Thorn in maart zijn ponden van de UK Open, die hij in 2012 op zijn naam wist te schrijven, verdedigen om niet uit te top-10 van de Order of Merit te vallen.

Peter Wright – Wes Newton

Peter Wright is de tweede debutant in de Premier League 2014. De kleurrijke Schot heeft deze uitverkiezing ongetwijfeld te danken aan een ijzersterk wereldkampioenschap. Ook had Snakebite een uitstekend vloerseizoen, hij staat immers op de derde plaats op de Pro Tour Order of Merit. Dankzij zijn opmars op de wereldranglijst werd hij op het PDC Awards Dinner gelauwerd met de Most Improved Player Award. Het eerste toernooi na het WK verliep echter niet vlekkeloos. De Schot werd in een matige partij, waarin de huidige nummer zes van de wereld vooral tussen de zeventig en tachtig gemiddeld bungelde, verslagen door Wayne Jones. Wright zal dus moeten voorkomen dat het wereldkampioenschap een eenmalig hoogtepunt was. Wes Newton kende een degelijk WK, de nummer acht op de Order of Merit deed wat aan zijn stand verplicht was; de kwartfinale halen. Bij de laatste acht werd hij in een zeer spannende partij uitgerekend door zijn tegenstander van donderdagavond uit het toernooi gewipt. Net als Thornton heeft The Warrior flink wat prijzengeld te verdedigen dit jaar, hij was immers de runner-up op de European Darts Championship en haalde de halve finale bij de World Grand Prix. Vorig jaar kon Newton vroegtijdig naar huis, dit jaar zal hij stappen willen zetten en in ieder geval tot aan de vijftiende speelronde in de competitie willen zitten. In de onderlinge ontmoetingen leidt Wright met 7-6, echter heeft Newton op de TV-toernooien een 1-3 voorsprong te verdedigen. 

Raymond van Barneveld - Gary Anderson

Op basis van de statistieken is Raymond van Barneveld de favoriet in deze partij. In de head-to-head staat hij 5-11 voor, terwijl de balans op de TV-toernooien nog ruimer in zijn voordeel valt, 1-6. Na een teleurstellend wereldkampioenschap – hij verloor in de derde ronde van Mark Webster -, overtuigde hij vorige week op de German Darts Championship door Adrian Lewis en Dave Chisnall met 6-2 opzij te schuiven. Hoewel Ronnie Baxter in de kwartfinale net te sterk was, kon Barney terugkijken op een goede start van dit jaar. Op voorhand lijken Michael van Gerwen, Phil Taylor en Adrian Lewis de favorieten om bij de eerste vier van deze competitie te eindigen, Van Barneveld zal dan ook zeker in de wedstrijden tegen Anderson, Whitlock, Wright etc. punten moeten pakken om aanspraak te maken op minimaal de vierde plaats. Waar Van Barneveld 2014 goed begon, startte Gary Anderson uitstekend aan dit seizoen. De Premier League-winnaar van 2011 won het eerste Euro Tour-evenement van dit jaar. In deze partij toonde hij veerkracht tegen Justin Pipe, aangezien hij terug moest komen van een break achterstand en een aantal matchdarts overleefde. Ook op het voorbije WK maakte The Flying Scotsman indruk, in de derde ronde dwong hij Van Gerwen tot het uiterste om de partij zijn kant op te laten vallen. Na een wat mindere periode lijkt het er op dat Anderson zijn oude vorm weer hervonden heeft. 

Phil Taylor - Michael van Gerwen

De kraker van de avond is natuurlijk het duel tussen de nummer twee en de nummer één van de wereld. Phil Taylor verloor na het WK zijn eerste plaats op de Order of Merit aan zijn Nederlandse rivaal en zou maar wat graag deze plek terugveroveren. Hoewel dit toernooi niet meetelt voor het prijzengeldklassement kan hij hier natuurlijk wel een tik uitdelen aan Van Gerwen. The Power wil zich ook vooral revancheren voor een dramatisch wereldkampioenschap waarin hij in de tweede ronde verloor van Michael Smith. De zestienvoudig wereldkampioen stapte onlangs over naar Team Target en zal met zijn nieuwe pijlen graag willen bewijzen dat ze hem nog zeker niet af moeten schrijven.  Michael van Gerwen wil zijn status als de nieuwe dartskoning verdedigen. Mighty Mike pakte in Ally Pally zijn eerste wereldtitel en hij zal zijn eerste plaats op de wereldranglijst kostte wat het kost willen verdedigen. Daarnaast is hij natuurlijk de regerend Premier League-kampioen en zal hij proberen deze titel te prolongeren. Ook vorig jaar speelden de twee kemphanen op de eerste speeldag tegen elkaar. In een speltakelstuk eindigde de partij waarin MvG vijf pijlen kreeg om de wedstrijd te beslissen in een 6-6 gelijkspel. De laatste onderlinge ontmoeting werd gewonnen door onze landgenoot, Van Gerwen wist in de finale van de Players Championship Finals terug te komen van een 3-6 achterstand en met 11-7 te winnen.

Simon Whitlock – Adrian Lewis

De avond wordt afgesloten door Simon Whitlock en Adrian Lewis. Jackpot won in 2013 de belangrijkste ontmoeting tussen de twee mannen, de finale van het European Darts Championship. In de vier voorgaande edities van de Premier League Darts wist de back-to-back wereldkampioen maar twee uit de acht gespeelde wedstrijden te winnen. Lewis kende een sterk wereldkampioenschap, maar kreeg in de halve finale een pijnlijke whitewash uitgedeeld van een ontketende Van Gerwen. Simon Whitlock haalden eveneens de halve eindstrijd op het WK. Na een zwak najaar, waarin hij meerdere keren een ruime voorsprong uit handen gaf, was deze prestatie toch enigszins verrassend te noemen. The Wizard heeft dit jaar net als Thornton een Major te verdedigen; de Australiër won in 2012 het European Darts Championship. Op voorhand is Lewis de favoriet, maar gezien de head-to-head is Whitlock zeker niet kansloos, het staat 10-10 in de balans. Wel moet gezegd worden dat de man uit Stoke-on-Trent de meeste ontmoetingen op TV heeft gewonnen.

Bron: dartfreakz.nl

  • Like!
    0
Pak je kans en adverteer nu tegen scherpe tarieven

Deze site is in ontwikkeling, we hopen alle functies op 11 juni 2013 online te hebben. Nog even geduld dus...